Log på

Fiktive ulykker

 Havarikommissionen har ud fra de gennemgående træk i de undersøgte ulykker udarbejdet seks fiktive cases, som illustrerer typiske forløb og omstændigheder set i mange af ulykkerne. Hver enkelt case er således baseret på viden fra flere ulykker og ikke fra en enkelt ulykke.

Case 1
Venstresvingende traktor overhales
En traktor med påhængsvogn kommer kørende på en lige landevejsstrækning og skal svinge til venstre ind ad en indkørsel eller mindre sidevej. Der er ingen modkørende. Traktorføreren ser også bagud efter bagvedkørende. Der er nogle, men de er langt bagude. Et stykke før indkørslen blinker han af til venstre. Med 80 km/t nærmer den bagvedkørende personbil sig hurtigt traktoren, og føreren planlægger sin overhaling. Det er en ret bred, lige landevej, og han kan se langt frem. Der er ingen modkørende, så han er tryg ved at overhale. Han er allerede oppe på siden af påhængsvognen på det tidspunkt, hvor traktorføreren aktiverer blinklyset. Traktorføreren ser ikke bagud, lige før han gennemfører venstresvinget. Den overhalende kører ind i siden på traktorvogntoget.


Case 2
Traktor med vigepligt kører frem i kryds
En traktorfører er på vej til maskinstationen. Det er sidst på eftermiddagen, og det er snart fyraften. Han skal krydse en lidt større vej. Han sætter farten lidt ned og orienterer sig på vej frem mod krydset. Det er et svagt trafikeret kryds, og der er gode oversigtsforhold. Han overser alligevel den personbil, der er på vej frem mod krydset fra venstre med høj fart. Bilisten bliver lidt i tvivl om, hvorvidt traktoren har tænkt sig at standse, men da traktoren jo har vigepligt, så forventer han, at det nok vil ske. Traktorføreren ser på intet tidspunkt bilen og kører frem i krydset, hvor kollisionen sker. 


Case 3
Traktor kolliderer frontalt med modkørende personbil
En traktorfører er på vej til markarbejde. Solen skinner, og han kører på en ret smal landevej uden afmærkning. Fra den modsatte retning kommer en bil med ret høj fart i forhold til den smalle vej. Bilisten bliver blændet af solen og har svært ved at se traktoren og vurdere dens bredde. De kolliderer i personbilens kørebanehalvdel. 


Case 4
Traktor påkøres bagfra
En traktorfører er på vej hjem med sit traktorvogntog efter at have arbejdet i marken natten over. Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. En bil kommer kørende bagfra. Bilisten er vant til at køre på strækningen tidligt om morgenen, hvor der er øde. Det er en lige og ret bred vej, og vejforløbet er tydeligt afmærket. Han kører lidt over hastighedsgrænsen. Han ser et par baglygter forude – det ligner en lastbil. Pludselig er baglygterne helt tæt på, og han kan ikke nå at nedsætte hastigheden, men kører op bag i traktoren. Traktorføreren har set den bagvedkørendes lygter i bakspejlet, men regner med, at bilen vil overhale. 


Case 5
Risikofyldt brug af motorredskab ved hjemmet
En landmand skal holde høstfest og pynter med halmballer og græskar på gårdspladsen. Han har fået sin kammerat til at hjælpe. Halmballerne transporteres på en teleskoplæsser. Da der på et tidspunkt skal hentes flere halmballer, bakker han et længere stykke. Han overser kammeraten, er har bukket sig ned for at fjerne en skovl, der ligger i vejen.


Case 6
Traktor kører fast på grund af fejlbetjening og påkøres af personbil
En traktorfører kører ved en fejl med armen på påhængsvognen i løftet position, og han opdager det ikke. Det er mørkt. Da han på et tidspunkt skal under en bro, rammer armen ind i broen, og han kører fast. En bilist er på vej hjem fra aftenarbejde. Han kører lidt for hurtigt i forhold til, at det er en mørk landevej. Han kan ikke nå at standse, da han får øje på den havarerede traktor.