Log på

Anbefalinger

På baggrund af de 25 undersøgte ulykker anbefaler Havarikommissionen flg.

Traktorførerne: 
Uddannelses- og kommunikationsindsatser med fokus på de særlige risici og udfordringer ved traktorkørsel, f.eks. at blinke i god tid før svingning, opmærksomhed ved kørsel på vejen og sikkerhedsafstand til dem, der går i nærheden af traktoren. Begrænsning af traktorkørsel på vejene mest muligt f.eks. gennem optimal læsning og planlægning, så unødige ture undgås. 

Traktorerne: 
Tydeligere markering af langsomtkørende køretøj og af traktorernes bredde gennem skærpede lovkrav, f.eks. om at der også skal være gule rotorblink, og at lygter og reflekser skal placeres, så det i mørke er tydeligt, hvor bred traktoren er. 

Modparterne og deres køretøjer: 
Hastighedskontrol og kommunikationsindsatser om hastighedsvalg og øget opmærksomhed på langsomme køretøjer, herunder betydningen af trekanten, der signalerer langsom kørsel. Udbredelse af biler med avanceret nødbremsesystem. 
I forbindelse med anbefalingerne er der ikke set på samfundsøkonomiske eller øvrige afledte konsekvenser.


Hvornår skal traktoren vise af til venstre? 
Eksempel på korrekt timing af tegngivning på en landevej. Bilisten vil ofte starte sin overhaling ca. 100 m, før han når hen til traktoren. Derfor skal traktoren, som kører langsomt, vise af allerede ca. 100 m før venstresvinget. For hvis bilisten først er i gang med overhalingen, vil han typisk ikke se blinklyset. Hvis der er andre indkørsler/sideveje, før traktorføreren skal svinge, kan han ikke vise af, før de er passeret
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
 

 Film: Trekantens betydning

 
 

 Film: Blink i god tid

 
Traktorfører