Log på

Gode råd ved MC-sæsonstart

Ved motorcykelsæsonens start har Havarikommissionen nogle gode råd til både motorcyklister og bilister.

Gode råd til motorcyklisterne

Gør dig synlig med pangfarver

En motorcykel fylder ikke meget på vejen og kan nemt blive overset. Fluorescerende farver øger muligheden for at blive set i trafikken, viser Havarikommissionens undersøgelser af 41 motorcykelulykker. Kør derfor med tøj eller hjelm i pangfarver.

Hold din køreteknik ved lige

En fjerdedel af undersøgelsens ulykker skete i en kurve, og typisk medvirkede motorcyklistens mangelfulde sving- og bremseteknik til ulykken. Hold derfor din køreteknik ved lige og tag et køreteknisk kursus for motorcyklister.

Overhold hastighedsgrænsen og kør efter forholdene

Halvdelen af de 41 ulykker kunne være undgået, hvis motorcyklisterne ikke havde kørt for stærkt. For høj hastighed øger bremselængden, og gør det sværere, dels at nå at opfatte vejforløb og trafik, dels at manøvrere, hvis man f.eks. er nødt til at undvige eller er ved at miste kontrollen over køretøjet. De krydsende bilister vil også nemmere fejlvurdere motorcyklens hastighed, eller helt overse den, fordi den er uden for den normale orienteringszone. Så overhold hastighedsgrænsen og tilpas hastigheden til forholdene.

Gode råd til bilisterne

Se godt efter, før du kører frem eller svinger

Motorcykler overses nemt, fordi de er mindre end personbiler og accelererer hurtigere. Så se dig godt for - også efter køretøjer, som er langt væk – før du kører frem eller svinger. 

Blink i god tid og se dig bagud før et venstresving

I en femtedel af de 41 ulykker kolliderede en overhalende motorcyklist med en venstresvingende bilist. Så sørg for at blinke i god tid, når du skal svinge til venstre, og se bagud lige inden venstresvinget - der kan være en motorcyklist ved at overhale.


Resultaterne af Havarikommissionens undersøgelse af motocykelulykker er offentliggjort i temarapport nr. 6: 

Motorcykel på skovvej